5 slimme weegschalen

08 januari 2019

Is het menens met je goede voornemens?

Je bent ondertussen fanatiek aan het sporten, maar je valt niet af? Meer nog, je komt zelfs bij?!

Dat is goed mogelijk, want spieren wegen meer dan vet. Het kan dus handig zijn om een onderverdeling te krijgen van je gewicht. Hoe? Met een slimme weegschaal! Slimme weegschalen meten veel meer dan enkel je gewicht. Je krijgt meteen een volledige lichaamsanalyse want ze geven ook inzicht in je vetpercentage, vochtgehalte, botmassa, spiermassa en BMI.

Anker

[]

Scale
Anker

[]

1. Vetpercentage zegt meer dan gewicht

Je vetpercentage is een betere waardemeter voor je gezondheid dan je gewicht. Een kilo minder op de weegschaal? Doe nog niet direct een vreugdedansje… Want een kilo minder op de weegschaal wil niet per se zeggen dat je een kilo vet kwijt bent. Misschien was het wel gewoon vocht?

In een slimme weegschaal wordt het vetpercentage gemeten met behulp van een impedantiemeter. Hierbij wordt een hele kleine stroomimpuls door het lichaam gestuurd die aan de hand van de weerstand in het lichaam het vetpercentage bepaalt. Spieren bevatten veel water, waardoor ze goed geleiden, vet geleidt veel minder goed. Een gezond vetpercentage voor mannen is zo’n 20 %, voor vrouwen 30 %.

Fat
Anker

[]

2. De helft vocht

Water is superbelangrijk voor het lichaam. Een vrouwenlichaam bestaat voor de helft uit vocht, een mannenlichaam zelfs voor 65 %. Door te plassen, te zweten etc. verschilt je vochtgehalte van dag tot dag en van moment tot moment. Dat verklaart waarom je de ene dag meer weegt dan de andere. Zorg er in ieder geval voor dat je 1,5 à 2 liter water per dag drinkt om je vochtgehalte op peil te houden.

Fluids
Anker

[]

3. Vergeet je botmassa niet

Je botmassa is het gewicht van je botten ten opzichte van je totale lichaamsgewicht. Vrouwen hebben gemiddeld een botmassa van 6,5 kilo, bij mannen is dat 7,5 kilo. En helaas, “zware botten” bestaan niet…

Bones
Anker

[]

4. Spieren wegen meer dan vet

Je spiermassa geeft aan hoeveel procent van je totale gewicht uit spieren bestaat. Vrouwen hebben doorgaans 30 % spieren, mannen 34 %. Hoe meer spiermassa, hoe meer calorieën je verbrandt!

Muscles
Anker

[]

Lichaamssamenstelling
Anker

[]

5 slimme weegschalen

Of het nu gaat om sportprestaties bijhouden, op een gezond gewicht blijven of een paar kilo afvallen, iedereen heeft baat bij een slimme weegschaal. Omdat ze je data opslaan zijn ze ideaal om je evolutie te zien. Hieronder bespreken we 5 slimme weegschalen.

Anker

[]

Weegschalen overzicht
Anker

[]

BMI

Je Body Mass Index is een eenvoudige manier om aan de hand van je lengte je gezond gewicht te berekenen:

BMI = gewicht (kg) / lengte (m)²
bijvoorbeeld: 70 / 1,75² = 23

Deze waarde moet zich ergens tussen 18,5 en 24,9 bevinden. Onder 18,5 is ondergewicht, tussen 25 en 29,9 kamp je met overgewicht. Tussen 30 en 39,9 spreken we van zwaarlijvigheid, waardoor je meer kans hebt op allerlei aandoeningen. Bij een BMI boven 40 heb je ernstige zwaarlijvigheid en is je gezondheid in gevaar.

Een slimme weegschaal doet deze berekening voor jou, elke dag opnieuw.

Anker

[]

Gebruikers

Slimme weegschalen herkennen hun gebruikers. Dankzij de geheugenfunctie kunnen meerdere personen hun gegevens bijhouden op hetzelfde toestel. Je kiest er zelf voor of de andere leden van je gezin al dan niet toegang hebben tot de gegevens. Je weegschaal heeft met andere woorden zwijgplicht ;)

Anker

[]

App

Zoals je ziet ontwikkelen niet enkel de klassieke fabrikanten van weegschalen, maar ook grote fitnessmerken zoals Garmin en Fitbit tegenwoordig weegschalen. Dat komt omdat de meeste slimme weegschalen compatibel zijn met je activity tracker of een fitness app voor je smartphone. Zo krijg je op je smartphone een handig overzicht van alle gegevens van zowel je weegschaal als je activity tracker.

Anker

[]

Compatibiliteit

De meeste slimme weegschalen zijn compatibel met zowel iOS als Android, maar je doet er toch goed aan om even te verifiëren voor je er eentje koopt.

Anker

[]

Connectiviteit

Slimme weegschalen werken ofwel zelfstandig via wifi ofwel via de bluetooth verbinding van je smartphone. Wifi weegschalen hebben als voordeel dat je smartphone niet in de buurt moet zijn bij het wegen en zijn daardoor meestal iets duurder.

Anker

[]

Medisana lichaamsanalyse weegs. BS475
29,99
Garmin smart scale black 010-01591-10
169,00
947780
Fitbit aria 2 weegschaal black
124,99 Adviesprijs € 129,99
image
BEURER BF 800 WHITE-DIAGNOSE WEEGSCHAAL
99,99
THYD3095S1  body partner3
Tefal personenweegschaal body partner
164,99